Gyakori borászati hibák

Az egyik legnagyobb hiba, amit a borászok elkövetnek, hogy nem követik az utasításokat.
Gyakori borászati hibák

A borkészítő berendezésekhez rengeteg különböző utasítás tartozik, és néha az emberek nem olvassák el őket figyelmesen. Az utasítások általában elég hosszúak, ezért elolvasásuk és követésük elengedhetetlen. Ha nem így tesz, a borkészítés katasztrófába fulladhat.

A gyakori borkészítési hibák közé tartozik a túl sok tannin, a nem megfelelő savtartalom és az egyenetlen édesség. Ha a borának ilyen hibái vannak, jegyezze fel őket a jegyzetekben, hogy kijavíthassa őket. További diagnosztizálható problémák közé tartozik a kötegesség, az oxidatív barnulás és a túl erős tannin. Ezek kevésbé valószínű, hogy egy versenyen véget érnek, de fontos, hogy őszinte legyen velük kapcsolatban.

Az illósavasság (VA) akkor keletkezik, amikor a borban lévő baktériumok oxigénnel érintkeznek. Ennek eredményeképpen ecetsav és etil-acetát (EA) szabadul fel. A túl magas VA-tartalmú bornak ecetszaga lehet, de vannak alacsony VA-szintek, amelyek normálisak. Ha magas VA-szintet észlel, akkor kétszeresen ellenőrizze az erjedési időt és a tárolási folyamatot.

Egy másik hiba, amit a borászok elkövetnek, hogy nem vezetnek megfelelő nyilvántartást a borkészítési folyamatról. Jó ötlet részletes feljegyzéseket vezetni a borkészítési folyamat minden egyes lépéséről. Ez segíteni fog a jövőben a borkészítési technika javításában. És ne feledje, hogy hibák mindig előfordulnak. De ezek a hibák elkerülhetők a fent felsorolt tippek betartásával.

A borkészítés évszázados mesterség, amelyet otthon is el lehet végezni. Sok kultúrában hobbiként, sőt iparágként űzik ezt a tevékenységet. Sőt, a franciák még a második világháború alatt is bort rejtegettek. A bor egy édes folyadék természetes élesztő által történő erjesztése. Ezek a mikroorganizmusok a cukrot táplálékként használják, és cserébe alkoholt termelnek.

A friss szőlőből történő borkészítés elengedhetetlen, és a borász egyik legfontosabb döntése a szőlő kiválasztása. A Cabernet szőlő például soha nem veszíti el zöldpaprika-aromáját, míg a Malvasia Bianca szőlő petyhüdt, magas pH-értékű, 15 százalékos alkoholtartalmú floppy lehet. Ahhoz, hogy a legjobb bort készítsék, a borászoknak az elemzést a saját ízlésükkel kell kombinálniuk.

Szerző: borkorzo.hu

Kapcsolódó cikkek

Népszerű bártrendek és koktéldivatok

Népszerű bártrendek és koktéldivatok

A magyar bárok világa igen sokat fejlődött az elmúlt pár évben, egyedül a vírus vetette vissza egy kicsit a fejlődést, ez azonban közel sem azt jelenti, hogy azóta ne történtek volna meg az újranyitások.

Hogyan készül a gin? Most mindent megtudhatsz!

Hogyan készül a gin? Most mindent megtudhatsz!

A gin története során számos változáson ment keresztül, napjainkban már többféleképpen is el lehet készíteni, így számos variációja létezik.

Édesburgonya termesztése

Édesburgonya termesztése

Az édesburgonya, más néven batáta, egyre népszerűbb élelmiszer az egészségtudatos fogyasztók körében.