Mászókötelek típusai - Hova és milyet?

A mászás egyik fajtája a falmászás, melynek sportként való alkalmazására egész évben lehetőségünk lenne. A falmászás külföldön évek óta elterjedt sportág, terápiás hatása régóta ismert. Jó hatású a gyógypedagógiában és a mozgásszervi rehabilitációban.
Mászókötelek típusai - Hova és milyet?

A gyógypedagógia területén a hiperaktivitás, a tanulási és viselkedési zavarok területén van kedvező hatása, gerincproblémák esetén használják, de sportterápia, post rehabilitáció területén is alkalmazzák.

Hazánkban a mászófal alkalmazása terápiás célokra még nem elterjedt, pedig a mászásnak fejlesztő hatása van szociális, érzelmi, kognitív és fizikai területen, de pedagógiailag is hatékony.

A mászás során a törzs és a felső végtagok izomereje nő, valamint az izmok nyújthatósága és az ízületek mozgékonysága is is fejlődik. Hazánkban a mászás mint sport elterjedtebb, de a terápiás hatásáról publikáció, még csak kevés jelent meg.

Mit tudunk a mászókötelekről?

Mászóköteleket több helyen és többféle célra használnak. Nemcsak a hegy és sziklamászás területén hanem falmászáshoz és sport kötélként is használatosak. A kötelek közül a legtöbb mászásra használt kötél dinamikus, de expedíciós mászáshoz használatosak statikus kötelek is.

A hegymászó köteleket különböző területeken használják és rendkívül fontos szerepük van, függetlenül attól, hogy milyen területen alkalmazzák. Éppen ezért stabilnak és ellenállónak kell lenniük. Fontos azonban, hogy ilyenkor minőségi köteleket válasszunk mászáshoz.

Ezek beszerzése esetén érdemes a picit hosszabb méretet választani, mert a kötelek öregedésével a legjobban igénybevett kötélvégek megkopnak. Így ha pár métert a kopás miatt levágunk, még mindig használható marad, továbbra is elég lesz a hosszúsága.

A mászókötelek fajtái

Nézzük, milyen típusai léteznek.

Csomós mászókötél

A kötél egyik végén rögzítőszem a másikon csomó található, készülhet kenderből, jutából, vagy PA anyagból. Vastagsága 36 mm-től kezdődően vékonyodik, 3, 4, 5 m-es hosszal készítik. A mászással ismerkedő gyerekeknek és az idősebbeknek a csak kézzel való mászáshoz ajánlható.

Vízszintes mászókötél (lajhár mászáshoz)

A kötél készülhet kender, juta vagy PA anyagból végén kötélszívvel és karabinerrel szerelt. Főként a lajhár mászáshoz és az ügyesség fejlesztő gyakorlatokhoz használatos.

Power Rope az erő gyakorlatokhoz

Ez a szemes mászókötél bordásfalhoz való rögzítéssel használható, a húzó és szorítóerő fejlesztésére alkalmas.

Falmászó kötelek

Ezeket a köteleket sziklamászáshoz fejlesztették ki elsősorban, de multifunkciós kötélként alkalmazhatók más területeken is.

Rope Workout (Battle Rope) poliészter

Edző kötél crossfit és funkcionális edzéshez külön női és férfi kivitelben gyártják, intenzív kül- és beltéri használatra is alkalmas, tartós, nem szemetelő kötél, poliészterből.

Összegezve

A mászás mint sport nagyon sok pozitív tulajdonsággal bír, de hazánkban még nem igazán sokan gyakorolják. Többféle mászási formában különböző köteleket használnak, legyen az szikla, hegy vagy falmászás.

Kapcsolódó cikkek

3 tipp, amivel sokat tehetünk a téli hangulatromlás ellen

3 tipp, amivel sokat tehetünk a téli hangulatromlás ellen

A sötét és sokszor fagyos reggelek, a korai kelés, a hó és a napfény hiánya sem segít abban, hogy jobban érezzük magunkat télen.

Miért éri meg e-biciklit venni?

Miért éri meg e-biciklit venni?

Az elektromos kerékpárok használatának előnyei

Mászókötelek típusai - Hova és milyet?

Mászókötelek típusai - Hova és milyet?

Mászókötélre lenne szükséged? Nem tudod, hogy mi fán terem és milyen típusai léteznek? Akkor kattints cikkünkre és megtudod.