Miért éri meg az elektromos fűtés?

Míg a gáz a mai fűtési rendszerek egyik legfontosabb eleme, az égési folyamat környezetre gyakorolt hatása egyre nagyobb aggodalomra ad okot. Az elektromos fűtést ezzel szemben megújuló forrásból lehet biztosítani. Ha az elektromos áram megújuló forrásból, például napenergiából származik, ez nagymértékben csökkenti ingatlana szénlábnyomát.
Miért éri meg az elektromos fűtés?

Mivel nagyon sok elektromos fűtési lehetőség létezik az otthonok számára, érdemes megvizsgálni mindegyik előnyeit, hátrányait és lehetséges költségeit, hogy szűkítsük a lehetőségeket.

Mi az elektromos fűtési rendszer?

Elektromos fűtési rendszer minden olyan rendszer, amely villamos energiát használ energiaforrásként, hogy hőt és potenciálisan meleg vizet biztosítson egy otthon számára. A hagyományos fűtési rendszerek ezzel szemben gázt vagy olajat égetnek.

Számos különböző típusú elektromos fűtés létezik otthonok számára, és ezek egyre népszerűbbek. Ez részben annak tudható be, hogy a következő 40 éven belül várhatóan kimerülnek a gáz- és olajforrások, vagyis az elektromos áram lehet a legjobb megoldás a lakások fűtésére - hangsúlyozza Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke.

Magyarországon szinte minden otthon hozzáfér az elektromos hálózathoz. Az ilyen rendszerek ráadásul nagyon hatékonyak, egyes esetekben elérik a 400 százalékos hatékonyságot is. A megújuló villamosenergia-források pedig egyre szélesebb körben elérhetőek.

Az elektromos fűtési rendszerek típusai

Elektromos fűtési lehetőségekből nincs hiány, de mindegyik különböző módon működik, így egyesek jobban illeszkedhetnek otthonába, mint mások. Az elektromos központi fűtési kazánok például ugyanúgy működnek, mint bármely más típusú kazán, de nem égetnek más tüzelőanyagot, például gázt vagy olajat, ezáltal csökkentve otthona szénlábnyomát.

Egyes modellek még a napelemekkel is kompatibilisek, ami azt jelenti, hogy elektromos kazánja szinte nulla károsanyag-kibocsátású teljesítményt érhet el. Ideális megoldást jelentenek, ha otthona nincs bekötve a gázhálózatra, vagy ha kisebb lakása vagy víkendháza van, ahol alacsonyabb a fűtés és melegvíz igény.

Infravörös panelek

Ahelyett, hogy a hagyományos radiátorokhoz hasonlóan melegítenék a helyiség levegőjét, az infrapanelek közvetlenül a tárgyakat és az embereket célozzák. Ez a folyamat gyorsabb, és nem keringeti a port a helyiségben, mint a hagyományos radiátoroknál.

Az infravörös hő a fény egyik formája: ugyanaz a hő, amelyet a nap bocsát ki, leszámítva a káros UV-fényt. Az infravörös fűtőpanelek valóban jótékony hatással lehetnek az egészségére. A kevesebb por csökkenti a légzési problémák kialakulásának kockázatát.

Kapcsolódó cikkek

Útmutató a pezsgőfürdő tisztán tartásához

Útmutató a pezsgőfürdő tisztán tartásához

A pezsgőfürdő karbantartása elengedhetetlen, ha azt szeretné, hogy befektetése ragyogóan tiszta és baktériummentes maradjon.

4 tipp, amivel sokáig ápoltnak tűnik az ágyneműhuzat

4 tipp, amivel sokáig ápoltnak tűnik az ágyneműhuzat

Az ágynemű divat is folyamatos változásban van, ahogy a ruházati cikkek divatja is.

Hogyan tisztítsuk és tartsuk karban az ágyneműt?

Hogyan tisztítsuk és tartsuk karban az ágyneműt?

Ágyneműje az egyik legfontosabb személyes ápolási cikk, így nem meglepő, hogy tisztának és jól karbantartottnak kell lennie.