Miért éri meg az elektromos fűtés?

Míg a gáz a mai fűtési rendszerek egyik legfontosabb eleme, az égési folyamat környezetre gyakorolt hatása egyre nagyobb aggodalomra ad okot. Az elektromos fűtést ezzel szemben megújuló forrásból lehet biztosítani. Ha az elektromos áram megújuló forrásból, például napenergiából származik, ez nagymértékben csökkenti ingatlana szénlábnyomát.
Miért éri meg az elektromos fűtés?

Mivel nagyon sok elektromos fűtési lehetőség létezik az otthonok számára, érdemes megvizsgálni mindegyik előnyeit, hátrányait és lehetséges költségeit, hogy szűkítsük a lehetőségeket.

Mi az elektromos fűtési rendszer?

Elektromos fűtési rendszer minden olyan rendszer, amely villamos energiát használ energiaforrásként, hogy hőt és potenciálisan meleg vizet biztosítson egy otthon számára. A hagyományos fűtési rendszerek ezzel szemben gázt vagy olajat égetnek.

Számos különböző típusú elektromos fűtés létezik otthonok számára, és ezek egyre népszerűbbek. Ez részben annak tudható be, hogy a következő 40 éven belül várhatóan kimerülnek a gáz- és olajforrások, vagyis az elektromos áram lehet a legjobb megoldás a lakások fűtésére - hangsúlyozza Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke.

Magyarországon szinte minden otthon hozzáfér az elektromos hálózathoz. Az ilyen rendszerek ráadásul nagyon hatékonyak, egyes esetekben elérik a 400 százalékos hatékonyságot is. A megújuló villamosenergia-források pedig egyre szélesebb körben elérhetőek.

Az elektromos fűtési rendszerek típusai

Elektromos fűtési lehetőségekből nincs hiány, de mindegyik különböző módon működik, így egyesek jobban illeszkedhetnek otthonába, mint mások. Az elektromos központi fűtési kazánok például ugyanúgy működnek, mint bármely más típusú kazán, de nem égetnek más tüzelőanyagot, például gázt vagy olajat, ezáltal csökkentve otthona szénlábnyomát.

Egyes modellek még a napelemekkel is kompatibilisek, ami azt jelenti, hogy elektromos kazánja szinte nulla károsanyag-kibocsátású teljesítményt érhet el. Ideális megoldást jelentenek, ha otthona nincs bekötve a gázhálózatra, vagy ha kisebb lakása vagy víkendháza van, ahol alacsonyabb a fűtés és melegvíz igény.

Infravörös panelek

Ahelyett, hogy a hagyományos radiátorokhoz hasonlóan melegítenék a helyiség levegőjét, az infrapanelek közvetlenül a tárgyakat és az embereket célozzák. Ez a folyamat gyorsabb, és nem keringeti a port a helyiségben, mint a hagyományos radiátoroknál.

Az infravörös hő a fény egyik formája: ugyanaz a hő, amelyet a nap bocsát ki, leszámítva a káros UV-fényt. Az infravörös fűtőpanelek valóban jótékony hatással lehetnek az egészségére. A kevesebb por csökkenti a légzési problémák kialakulásának kockázatát.

Kapcsolódó cikkek

Miért éri meg ingatlanközvetítő irodáknak apróhirdetést feladni?

Miért éri meg ingatlanközvetítő irodáknak apróhirdetést feladni?

Az ingatlanközvetítő irodáknak azért érdemes apróhirdetést feladni, mert ezek a hirdetések hatékonyan célozzák meg a lakásvásárlókat és -bérlőket, és segítenek a potenciális ügyfelek megszerzésében.

A legjobb fafajták a kandallóban való égetéshez

A legjobb fafajták a kandallóban való égetéshez

Akár egy kis meleget és kényelmet szeretne otthonába varázsolni, akár csak élvezni szeretné a meleg tűz látványát a fatüzelésű kályhából, kandallóból vagy szabadtéri tűzrakóhelyről, fontos, hogy a legjobb fafajtát válassza ki az otthonában való égetéshez.

Fürdőszoba felújítás: ötletek, amihez nem kell sok pénz

Fürdőszoba felújítás: ötletek, amihez nem kell sok pénz

A legtöbb fürdőszoba alapterülete nem akkora mint szeretnénk, így sajnos nincs túl sok tárolóhely, szekrény vagy polc sem benne.