Az időjárás hatása a vadászatra

Az időjárás hatása a vadászatra gyakran forró vitatéma a vadászok körében.
Az időjárás hatása a vadászatra

Az időjárás hatása a vadászat sikerére azonban korántsem egyértelmű. Valójában egyes tanulmányok azt találták, hogy bizonyos változók összefüggésbe hozhatók a nagyobb vagy kisebb vadászatokkal. Például a melegebb tél csökkentheti a vadászható állatok számát. A száraz nyár megnehezítheti a vadászatot. Egy másik kérdés a kártevők, például a kullancsok elszaporodása, amelyek komoly veszélyt jelentenek a szabadtéri szabadidős tevékenységet végzők számára.

Számos tanulmány vizsgálta az időjárás szarvasra és más vadakra gyakorolt hatását. Az egyik tanulmány (Curtis, 1971) pozitív korrelációról számolt be a fehérfarkú szarvasok és a napi csapadékösszeg között. Eközben egy másik (Gaudry, 1994) a szarvasok aktivitási rátáját vizsgálta alacsony hóvastagságú környezetben. Egyes szakértők azt is állítják, hogy a szarvasok többet mozognak enyhe esőzéskor, mint heves esőzéskor.

Az időjárás nagy szerepet játszik az őszi szezonban a vadászati sikerben. Tény, hogy egy átlagos bak többet nőhet egy melegebb télen, mint egy hidegebb télen. Ráadásul minél melegebb az évszak, annál több erdőtűz is előfordulhat. Ez pusztító hatással lehet a vadak élőhelyére és egészségére.

Valójában az ország legjobb felvidéki területeinek némelyikét viharos időjárási viszonyok sújtják. Ez különösen a tavaszi viharokban lehet érezhető. Emellett a kevesebb rovar kevesebb madarat jelent. Hasonlóképpen, a korallfehéredés növekedése negatív hatással lehet a halpopulációra.

Bár az éghajlatváltozás vadászatra és halászatra gyakorolt hatásai még nem tisztázottak, a TRCP által nemrégiben végzett felmérés szerint sok vadász és horgász úgy véli, hogy az éghajlatváltozás a jövőben jelentős hatással lesz tevékenységükre. A megkérdezettek 68 százaléka, a vadászok és horgászok 68 százaléka úgy véli, hogy az éghajlat valamilyen módon hatással lesz a hobbijára. Ezért a vadászoktól és a horgászoktól elvárható, hogy részt vegyenek olyan programokban, amelyek az éghajlatváltozásnak a hobbijukra gyakorolt hatását igyekeznek minimalizálni.

Az időjárással kapcsolatos egyéb fontos mérőszámok közé tartozik a szélsebesség és a csapadékmennyiség. A szélsebesség és az esőzés közvetlen hatással lehet a vadászok sikerére, és jól jelzi a változó éghajlatot. Hasonlóképpen a rendelkezésre álló víz mennyisége is befolyásolhatja a termést. A vízimadarak, mint például a kacsák, általában az északi szelekre támaszkodnak a vonuláshoz. Szerencsére a sarkvidéki szelek hátszelet biztosíthatnak a vonuló madaraknak.

A legjobb módja annak, hogy megtudja, mely időjárási változók a legfontosabbak az Ön számára, ha folyamatosan figyelemmel kíséri az időjárást. Ha például egy őszi szarvasvadászatot fontolgat, érdemes ellenőrizni az időjárás-előrejelzést, különösen a szezon elején.

Kapcsolódó cikkek

Az időjárás hatása a vadászatra

Az időjárás hatása a vadászatra

Az időjárás hatása a vadászatra gyakran forró vitatéma a vadászok körében.