Férfi ruhák, nagy méretben is

Tegyük fel, hogy a hazánkban élő férfiak átlagos testalkatával rendelkezel - azaz a hazai és a külföldi gyártók átlagos méretű férfiak számára tervezett ruhadarabjai vagy nem mennek rád, vagy ha igen, akkor viszont nem tudod begombolni, esetleg több kritikus ponton is feszülnek rajtad, vagy éppen csak nem mersz lehajolni cipőt kötni, talán úgy érzed magad bennük, mint egy lovagi páncélban. Ha az említett jelenségek ismerősek számodra, akkor mindenképpen olvass tovább, de ha nem, akkor is.
Ruha vásárlás férfi módra

Lépjünk a tettek mezejére, és vásároljunk

Nem egykönnyen, de végül csak rászánjuk magunkat a vásárlásra. Ez ugye a mi esetünkben jóval bonyolultabb, mint a hölgyeknél, hiszen sokuknak ez egyfajta hobbi és kikapcsolódás - nekünk azonban határozottan nem.

Tehát, bemegyünk egy üzletbe. Szétnézünk és gyorsan átsuhanunk a számunkra érdektelen S, M, L, XL méreteken. Lelkesek vagyunk, mert rengeteg jó cucc sorakozik a polcokon, kirakatokban, fogasokon… majd elérünk az XXL méretekhez. Itt történik az első hideg zuhany. Megdöbbenve tapasztaljuk, hogy ezekből a méretekből jóval kisebb a választék, azaz tudjuk, hogy hosszú, keserves percek/órák várnak ránk, hiszen most nem mi döntjük el, hogy mit szeretnénk viselni, hanem inkább a ruházat választ minket, azaz, ami ránk jön, azt kell megvenni, nem azt, ami tetszik.

A próbafülke titkai

Ezt követően gyanakvó tekintettel magunkhoz mérjük, próbáljuk elképzelni magunkon a kiválasztott darabot. Rá van írva, hogy XXL, szóval optimistának kell lennünk. Bevisszük a próbafülkébe, ahol első körben megállapítjuk, hogy vagy a megvilágítás túl erős, vagy a tükör torzít kissé, majd felpróbáljuk a ruhadarabot, hiszen XXL-es, vagyis, akkor is erőltetjük, ha már félúton érezzük, hogy ide bizony tűzoltókat kell majd hívni, mert műszaki mentésre lesz szükség. Nem adjuk fel és begomboljuk, természetesen a tükör láthatóvá teszi, hogy a gombok közti fűzfalevélnyi rések teszik igazán szexisen-villantóssá a ruhadarabot, de legalább megpróbáltuk. A következő lépés az ing eltávolítása a felsőtestünkről. A kigombolás, az még rendben megy, na de kibújni belőle... A levétel során a vállunkra és karunkra gyógyult XXL-es inget a legkülönfélébb kalimpálásokkal próbáljuk meg eltávolítani. Ilyen esetekben leginkább arra vágyunk, mennyire jó lenne, ha képesek lennénk a halmazállapotunk megváltoztatására, majd az ing leküzdését követően elgondolkodunk, hogy mégis mekkora is valójában a méretünk, ha így pórul jártunk egy 2XL-es inggel?

Dilemma korunk férfi ruházata kapcsán

Miért méretezik XXL-nek, ha valójában legfeljebb egy L-es lehet, vagyis miért nem halad a méretezés is az evolúcióval, hiszen tudjuk, hogy nem mi vagyunk a világon a legnagyobbak, és mégsem jön ránk a legnagyobbaknak gyártott méret? Miért nincs nagyobb az egész áruházban? Mindegy is, hogy milyen méretezés, de olyan, ami kényelmes, amiből válogathatunk, hogy ne az legyen minden vásárlás vége, hogy ha egy póló vagy ing végre ránk jön, igaz, hogy sem a fazonja, sem a színe nem tükrözi az egyéniségünket, azt kénytelenek vagyunk megvenni. Ezután pedig hosszú időre ismét nagy ívben kerüljük az áruházakat, mert nem akarjuk magunkat hasonló "kínoknak" kitenni, és mérgünkben inkább a horgászbolt, vagy a gyros-os felé fordulni (ilyen kudarcok után legalább hármat, csípősen).

Létezik a konfekció-mérettől eltérő ruházatot forgalmazó áruház?

Szerencsénk van uraim, hiszen feltételezhető, hogy a fenti kérdés sokakban megfogalmazódott már, és a válasz igen. A számunkra oly bosszantó piaci rés lassan talán betöltésre kerül. Egyre több gyártó és kereskedő ismeri fel, hogy nem minden férfi a női magazinokból lépett elő - fogalmazzunk minden nagyképűség nélkül úgy, hogy mi ezeknél "kötöttebb izomzatú, markánsabb csontozatú" férfiak vagyunk, kissé intenzívebb kiterjedéssel imitt-amott. Egy ilyen áruház viszont tényleg olyan méretet tüntet fel, ami megfelel az általuk forgalmazott ruhák valós méretének, a szín, minta és fazon választék nem M-estől 2XL-ig terjed, hanem, és itt tessék megkapaszkodni, 2XL-től kezdődik.

Végszó, avagy 2XL-8XL

Miért ér meg egy próbát, még akkor is, ha nem tartod magad egy 8XL-es (igen, én sem hittem el, de létezik ilyen méret) gigaóriásnak? Mert végre te is tudsz válogatni, és nem kell azt érezned, hogy kitaszított vagy és rajtad röhög az egész textilipar. Ilyen üzlet például az Allsize, ahol felismerték az igényt, és lehetsz Te bármilyen óriási csúcsragadozó, itt biztos találsz magadra olyan ruhát, amiben jól érzed magad, a stílusodnak is megfelel, és ami még fontosabb, egyben is marad rajtad.

Kapcsolódó cikkek

Ruha vásárlás férfi módra

Férfi ruhák, nagy méretben is

Tegyük fel, hogy a hazánkban élő férfiak átlagos testalkatával rendelkezel - azaz a hazai és a külföldi gyártók átlagos méretű férfiak számára tervezett ruhadarabjai vagy nem mennek rád.

A halásznadrág újra trendi?

A halásznadrág újra trendi?

A cikkben a halásznadrágról tudhatsz meg többet.

Melltartó, a legjobb barátunk

Melltartó, a legjobb barátunk

Melltartó, a legjobb barátunk