Top antioxidáns táplálékok

Az emberi szervezetben szabadgyökök termelődnek, mégpedig a környezeti toxinok, az alkohol, a légszennyezettség és a dohányfüst hatására. Nap, mint nap, ki vagyunk téve olyan méreganyagoknak, amelyek következtében különféle méreganyagok kerülnek a szervezetünkbe, amelyek hatására szabadgyökök keletkeznek. Ezek a szabadgyökök sejtkárosító hatással rendelkeznek. A szabadgyökök sejtkárosító hatásai pedig olyan krónikus betegségek okozói lehetnek, mint a rákos megbetegedés, a szívbetegség vagy éppen a cukorbetegség.
Top antioxidáns táplálékok

Az antioxidánsok szerepe

Amennyiben, a szervezetben túl sok szabadgyök képződik, úgy a szervezetben oxidációs folyamat indul el. Azonban ezt a negatív hatást ellensúlyozni tudjuk, mégpedig azzal, ha rendszeresen fogyasztunk úgynevezett antioxidáns táplálékokat.

Miért olyan veszélyes, ha túl sok szabadgyök termelődik a szervezetünkben? A szabadgyökök magas szintje káros hatással van a sejtekre, például a DNS-re, a fehérjékre és a sejtmembránokra is. Minek a hatására képződhetnek szabadgyökök? Ilyen hatás lehet a környezetszennyezés, az alkohol, a cigarettafüst, a káros hatású UV-sugárzás, a túlsütött ételek, de a vegyi anyagok és az adalékanyagok, tartósítószerek is okozhatnak túlzott mértékű szabadgyök termelődést. A kutatások szerint, még akkor is termelődik a szervezetünkben szabadgyök, ha hosszabb ideig érzelmi stresszhatás alatt állunk. Amennyiben túl sok szabadgyök képződik a szervezetben, nem csak különféle betegségekkel kell számolnunk, hanem még az öregedési folyamatok is felgyorsulhatnak.

Az antioxidánsoknak kitüntetett szerepük van abban, hogy semlegesítsék a szabadgyököket, pontosabban, megállítsák azokat a negatív folyamatokra, amelyek az oxidatív stressz miatt következnek be.

Milyen antioxidánsokat fogyasszunk?

A szabadgyökök ellen, a legjobban, az antioxidánsokkal védekezhetünk. Három vitamin is rendelkezik ilyen antioxidáns hatással, mégpedig az A -, C - és az E-vitamin, emellett a likopinnak és a béta-karotinnak is kiemelkedő az antioxidáns hatása.

A zöldségek, a gyümölcsök, a magvak és a diófélék is sok antioxidánst tartalmaznak. Az antioxidánsok gazdag forrása még a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák is.

Nem hiába hangoztatják a táplálkozási szakértők, hogy együnk minél változatosabban, hiszen ez valóban csakis a javunkat szolgálja, hiszen minél többféle ételt fogyasztunk, annál több antioxidánst viszünk be a szervezetünkbe.

Antioxidánsban nagyon gazdag táplálékok

A színes zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb antioxidánst, mint például a fekete áfonya, a paradicsom, vagy éppen a sárgarépa. Az antioxidánsok gazdag forrása még a bab, a lencse, az édesburgonya, illetve a sötétzöld leveles zöldségek, mint például a kelkáposzta, a spenót, vagy a brokkoli.

Az antioxidánsokat a lehető legjobb természetes táplálékokkal bevinni a szervezetünkbe, azonban lehetnek olyan körülmények, betegségek, állapotok, amikor kiegészítőkre is szükségünk lehet. Ilyen a dohányzás, vagy a legyengült immunállapot.

Kapcsolódó cikkek

Csökkentsük a koleszterinszintet, óvjuk a szívünket!  - A magas koleszterin veszélyezteti az egészséget

Csökkentsük a koleszterinszintet, óvjuk a szívünket!

Az LDL – koleszterinszint csökkentése nagyon lényeges, hiszen a magas szintje oka lehet a szív – és az érrendszeri betegségek kialakulásának. Mutatjuk, hogy milyen módon csökkenthetjük ennek a koleszterinnek a szintjét.

A gyógyászati segédeszközök használata

A gyógyászati segédeszközök használata

A gyógyászati segédeszközök fontos szerepet töltenek be a gyógyulás folyamatában, javítják a beteg életminőségét.

Top antioxidáns táplálékok

Top antioxidáns táplálékok

Léteznek olyan antioxidáns táplálékok, amelyek pozitívan hatnak az egészségre. Elsősorban a zöldségek és a gyümölcsök bővelkednek antioxidánsokban, de azért sok más táplálékban megtalálhatók. Mutatjuk is, hogy melyek ezek!