A gyógyászati segédeszközök használata

A gyógyászati segédeszközök fontos szerepet töltenek be a gyógyulás folyamatában, javítják a beteg életminőségét.
A gyógyászati segédeszközök használata

A gyógyászati segédeszközökhöz nincs szükség egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy folyamatos jelenlétére.

Gyógyászati segédeszközök forgalmazására jogosító képzés az OKJ Akadémia szervezésében hét hónap alatt, heti 1 nap képzéssel történik. Ezáltal bárki kitanulhatja magának ezt a szakmát.


Mi is a gyógyászati segédeszköz?

Az átmeneti vagy végleges egészségkárosodással, fogyatékossággal élő beteg személyes használatába átadott orvostechnikai eszközöket, vagy ápolási eszközöket nevezzük gyógyászati segédeszköznek.

Személyes használatnak akkor minősül, ha azt eszköz természetes vagy mesterséges testfelszíni nyílással rendelkező testüregben vagy testen viseli, vagy alkalmazza azt a test megtámasztására vagy mozgatására szolgáló eszközök igénybevételével, diagnosztikus, rehabilitációs, terápiás, vagy ápolási céllal.

Vannak olyan gyógyászati segédeszközök, amelyeket egyedi méretvétel alapján készítenek, a beteg kizárólagos használatára, különleges tervezési jellemzőkkel.

Kell-e vény a gyógyászati segédeszközök vásárlásához?

A gyógyászati segédeszközök nem vénykötelesek, csak akkor van szükség a vényre ha azt társadalombiztosítási támogatással is igénybe tudja venni a beteg, vagy egyedi támogatási igényt kíván a beteg benyújtania NEAK-hoz. Vény nélkül a vevő a termék teljes árát fizeti.

Az orvos tájékoztatja a beteget, amikor a vényt felírja a gyógyászati segédeszközhöz, hogy mennyi a segédeszköz kihordási ideje, mekkora a társadalombiztosítási támogatás mértéke, összege, mennyit kell a betegnek térítenie, valamint, hogy 90 napig van lehetősége a segédeszközt kiváltani a vénnyel.

Az otthoni ápolás során a betegek, családtagjaik a gyógyításban résztvevő egészségügyi dolgozók segítségül tudnak hívni olyan gyógyászati segédeszközöket, amellyel lerövidíthető a gyógyulás folyamata, csökkenthető a kiszolgáltatottság mértéke. A megfelelő segédeszköznek a kiválasztására érdemes hangsúlyt fektetni, hiszen szerepe van a gyors és hatékony felépülésbe.

A gyógyászati segédeszközöket lehet bérelni, de meg is lehet vásárolni, gyógyászati segédeszköz boltokban vagy házi ápolásra szakosodott cégeknél. A gyógyászati segédeszközöktől nem szabad idegenkedni hiszen használatával életminőség javulást lehet elérni, egy jó kötszer rövidítheti a sebgyógyulást, a járást segítő eszköz a balesettől óv meg, míg a megfelelő matrac a felfekvést segít megelőzni.

Milyen elvárások vannak a gyógyászati segédeszközökkel szemben?

A gyógyászati segédeszközökkel szembeni elvárások a következők:

○ optimális funkció

○ minimális kényelmetlenség

○ biztonságos használat

○ tartósság

○ egyszerű kezelhetőség

○ anyagi elérhetőség

○ esztétikus kivitel

A segédeszközök kiválasztásánál fontos szempont a felhasználó kora, a felhasználás tervezett időtartama, a lakások belüli vagy kívüli használat, a talaj és a padló tulajdonságai.

A járást segítő segédeszközök:

- botok

- többlábú botok

- mankók

- keretek

- rolátorok

Összegezve

A gyógyászati segédeszközök fontos szerepet töltenek be a gyógyulás folyamatában. A fogyatékossággal vagy egészségkárosodással élő betegek személyes használatába kerülő segédeszközök lerövidítik a gyógyulás idejét, a kiszolgáltatottság érzését csökkentik, vénnyel társadalombiztosítási támogatás is igényelhető a megvásárlásukhoz, amit az orvos ír fel a beteg részére.

Kapcsolódó cikkek

A transzcendentális meditáció egészségügyi előnyei

A transzcendentális meditáció egészségügyi előnyei

A transzcendentális meditáció számos különböző módon jótékony hatással van a szervezetre.

A gyógyászati segédeszközök használata

A gyógyászati segédeszközök használata

A gyógyászati segédeszközök fontos szerepet töltenek be a gyógyulás folyamatában, javítják a beteg életminőségét.

Az alma egészséges, hiszen sok pektint tartalmaz - Az alma tényleg távol tarthatja az orvost

Az alma egészséges, hiszen sok pektint tartalmaz

Az alma az egyik legegészségesebb gyümölcs. Többek között azért, mert sok pektint tartalmaz, de más tápanyagban is rendkívül gazdag. Mutatjuk is, hogy miért is olyan hasznos az alma pektintartalma.