A transzcendentális meditáció egészségügyi előnyei

A transzcendentális meditáció számos különböző módon jótékony hatással van a szervezetre.
A transzcendentális meditáció egészségügyi előnyei

Kimutatták, hogy a meditáció csökkenti a stresszt, megelőzi a szívbetegségeket és növeli a kreativitást. Emellett csökkenti a kórházi látogatások valószínűségét. A meditáció egyéb egészségügyi előnyei közé tartozik még néhány: A stroke és a halálozás kockázatának csökkenése, az immunrendszer javulása, valamint a szívbetegségek és a rák kockázatának csökkenése.

Csökkenti a stresszt

A transzcendentális meditáció a meditáció egyik formája, amely bizonyítottan csökkenti a stresszt. Ez az ősi gyakorlat segíthet minden korosztálynak csökkenteni a stressz negatív hatásait az életükre. Sőt, tanulmányok kimutatták, hogy hatékonyan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a depresszió és a kiégés kockázatát. Ezek a tanulmányok azonban még előzetesek, és nagyobb csoportokon kell megismételni őket.

A tanulmányok a transzcendentális meditációt a vérnyomás és a szívritmus csökkenésével is összefüggésbe hozták. Emellett a vizsgálatok kimutatták, hogy ez a gyakorlat csökkenti a szívroham és a kábítószerrel való visszaélés kockázatát. Ezeket az eredményeket egészséges embereknél és krónikus stresszel összefüggő állapotokban szenvedőknél egyaránt megfigyelték.

Csökkenti a szívbetegségeket

Egy új tanulmány szerint a meditáció csökkenti a szívbetegségek kockázatát. A tanulmányt a Wisconsini Orvosi Főiskola és a Maharishi University of Management kutatói végezték. A résztvevőket arra kérték, hogy naponta legalább 15 percet meditáljanak. A résztvevők a stressz csökkenéséről és az általános jobb egészségérzetről számoltak be. A kutatók a transzcendentális meditációt gyakorló résztvevők agyi aktivitásában is megfigyeltek változásokat.

A transzcendentális meditáció hatékony módszer a vérnyomás csökkentésére. A magas vérnyomás az artériák megkeményedéséhez vezet, ami szívrohamot vagy stroke-ot okozhat. A gyakorlat csökkenti az érelmeszesedés fizikai kockázati tényezőit is, például a koleszterinszintet és az inzulinrezisztenciát. A meditáció gyakorlása segíthet azoknak az egyéneknek is, akiknek genetikai hajlamuk van a magas vérnyomásra.

Csökkenti a kórházi látogatásokat

Tanulmányok kimutatták, hogy a transzcendentális meditációs program csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az eredmények a szívműködés javulását, a szívelégtelenség kockázati tényezőinek csökkenését és a kórházi látogatások csökkenését jelzik. Azt is kimutatták, hogy a program késlelteti a szívizom iszkémiára utaló elektrokardiográfiai bizonyítékok megjelenését.

A Blue Cross/Blue Shield által készített tanulmány több mint 2000, a Transzcendentális Meditáció programjára előfizetőt vizsgált. Az eredményeket összehasonlította ugyanannak az egészségbiztosítónak 600 000 tagjából álló normatív csoport eredményeivel. Az eredmények hasonlóak voltak a kontrollcsoportéhoz, de a Transzcendentális Meditáció csoportjában minden korosztályban, a gyermekektől a fiatal felnőtteken át az idősebb felnőttekig, szignifikánsan alacsonyabb volt az orvosi igénybevétel aránya. Az ezer főre jutó járóbeteg-látogatások száma is alacsonyabb volt a TM-csoportban.

Javítja a kreativitást

A transzcendentális meditáció bizonyítottan fokozza a kreativitást. Egy tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy heti 3 óra IBMT javította a kreatív teljesítményt. Bár e hatás pontos mechanizmusa még nagyrészt ismeretlen, egyértelmű, hogy a meditáció javítja a kreativitást. A szerzők szerint a meditáció segíthet a tudatosság ápolásában, ami a kreativitás egyik kulcsfontosságú összetevője. Íme a főbb kutatási eredmények rövid áttekintése. A Torrance-féle kreatív gondolkodás teszt segítségével a résztvevők képi és verbális képek érzékelésének és létrehozásának képességét vizsgálták.

A transzcendentális meditáció bizonyítottan növeli az elme, a test és a gondolkodás tisztaságát, amelyek mind kulcsfontosságúak a kreatív folyamathoz. Emellett növeli az energiaszintet, amely a kreativitás legtermékenyebb táptalaja. Emellett a Transzcendentális Meditáció lehetővé teszi, hogy az elme éber, nyugodt üzemmódba kerüljön, ami lehetővé teszi a kreatív folyamat vizualizálását.

Kapcsolódó cikkek

A transzcendentális meditáció egészségügyi előnyei

A transzcendentális meditáció egészségügyi előnyei

A transzcendentális meditáció számos különböző módon jótékony hatással van a szervezetre.

Top antioxidáns táplálékok

Top antioxidáns táplálékok

Léteznek olyan antioxidáns táplálékok, amelyek pozitívan hatnak az egészségre. Elsősorban a zöldségek és a gyümölcsök bővelkednek antioxidánsokban, de azért sok más táplálékban megtalálhatók. Mutatjuk is, hogy melyek ezek!

Csökkentsük a koleszterinszintet, óvjuk a szívünket!  - A magas koleszterin veszélyezteti az egészséget

Csökkentsük a koleszterinszintet, óvjuk a szívünket!

Az LDL – koleszterinszint csökkentése nagyon lényeges, hiszen a magas szintje oka lehet a szív – és az érrendszeri betegségek kialakulásának. Mutatjuk, hogy milyen módon csökkenthetjük ennek a koleszterinnek a szintjét.