Gyakori borászati hibák

Az egyik legnagyobb hiba, amit a borászok elkövetnek, hogy nem követik az utasításokat.
Gyakori borászati hibák

A borkészítő berendezésekhez rengeteg különböző utasítás tartozik, és néha az emberek nem olvassák el őket figyelmesen. Az utasítások általában elég hosszúak, ezért elolvasásuk és követésük elengedhetetlen. Ha nem így tesz, a borkészítés katasztrófába fulladhat.

A gyakori borkészítési hibák közé tartozik a túl sok tannin, a nem megfelelő savtartalom és az egyenetlen édesség. Ha a borának ilyen hibái vannak, jegyezze fel őket a jegyzetekben, hogy kijavíthassa őket. További diagnosztizálható problémák közé tartozik a kötegesség, az oxidatív barnulás és a túl erős tannin. Ezek kevésbé valószínű, hogy egy versenyen véget érnek, de fontos, hogy őszinte legyen velük kapcsolatban.

Az illósavasság (VA) akkor keletkezik, amikor a borban lévő baktériumok oxigénnel érintkeznek. Ennek eredményeképpen ecetsav és etil-acetát (EA) szabadul fel. A túl magas VA-tartalmú bornak ecetszaga lehet, de vannak alacsony VA-szintek, amelyek normálisak. Ha magas VA-szintet észlel, akkor kétszeresen ellenőrizze az erjedési időt és a tárolási folyamatot.

Egy másik hiba, amit a borászok elkövetnek, hogy nem vezetnek megfelelő nyilvántartást a borkészítési folyamatról. Jó ötlet részletes feljegyzéseket vezetni a borkészítési folyamat minden egyes lépéséről. Ez segíteni fog a jövőben a borkészítési technika javításában. És ne feledje, hogy hibák mindig előfordulnak. De ezek a hibák elkerülhetők a fent felsorolt tippek betartásával.

A borkészítés évszázados mesterség, amelyet otthon is el lehet végezni. Sok kultúrában hobbiként, sőt iparágként űzik ezt a tevékenységet. Sőt, a franciák még a második világháború alatt is bort rejtegettek. A bor egy édes folyadék természetes élesztő által történő erjesztése. Ezek a mikroorganizmusok a cukrot táplálékként használják, és cserébe alkoholt termelnek.

A friss szőlőből történő borkészítés elengedhetetlen, és a borász egyik legfontosabb döntése a szőlő kiválasztása. A Cabernet szőlő például soha nem veszíti el zöldpaprika-aromáját, míg a Malvasia Bianca szőlő petyhüdt, magas pH-értékű, 15 százalékos alkoholtartalmú floppy lehet. Ahhoz, hogy a legjobb bort készítsék, a borászoknak az elemzést a saját ízlésükkel kell kombinálniuk.

Szerző: borkorzo.hu

Kapcsolódó cikkek

Minden, amit a kisüsti pálinkáról tudni érdemes

Minden, amit a kisüsti pálinkáról tudni érdemes

Összeszedtük e különleges ital jellemzőit.

Népszerű bártrendek és koktéldivatok

Népszerű bártrendek és koktéldivatok

A magyar bárok világa igen sokat fejlődött az elmúlt pár évben, egyedül a vírus vetette vissza egy kicsit a fejlődést, ez azonban közel sem azt jelenti, hogy azóta ne történtek volna meg az újranyitások.

Méz és az immunrendszer: védelem a téli időszakban

Méz és az immunrendszer: védelem a téli időszakban

A téli hónapok alatt, amikor az immunrendszerünk gyakrabban kerül próbatétel elé a hidegebb időjárás és a növekvő fertőzések miatt, fontos extra lépéseket tennünk egészségünk megőrzése érdekében.