Hogyan készül a gin? Most mindent megtudhatsz!
Mi a gin alapja?
Minden ginnek az alapanyaga a gabona, árpa vagy rozs. Az ezekből készült cefréből, folyamatos lepárlással készítik az italt. A gin titka az ízesítésben rejlik. Az alap ízesítő a boróka és a többi fűszer, mint a citrusfélék, a koriander, a kamilla, a kardamon, de néha még gyümölcsöket és zöldségeket is felhasználnak, így kapják a különleges ízvilágot.
A mélyebb ízérzést a gin ízében az angyalgyökér, a fahéj, a szegfűszeg, különböző borsok alakíthatják, hiszen gyártónként változhat a hozzárakott fűszer. Ilyenek fűszerek lehetnek még az ánizsmag, az édeskömény, a levendula és a bodza is, de ezeket a második lepárlás előtt teszik az italba. Utána újra lepárolják. A gin alkoholtartalma 26-45% közötti, általános a 38-45%.
Hogy történik a desztillálás?
A desztillálás eljárásának több módja van, az alap mindenhol ugyanaz. Van ahol nagyon kevés idő telik el a fűszerezés és a lepárlás között, míg van ahol egyenként desztillálják a hozzáadott gyógynövényeket. Ez főleg akkor történik ha a hozzáadott többféle gyógynövény más-más lepárlási időt kíván, hogy átvegye a gin az ízvilágukat. Sőt létezik még az a megoldás is, amikor minden alapanyagot egyszerre desztillálnak, majd ha elkészült vízzel hígítják.
Hogyan készül a gin?
A házilag előállított gin két alapvető módja:
● Áztatott lepárlás
A gin előállításának hagyományos módszere során, a gyógynövényeket gabona szeszben áztatják egy lepárló berendezésben, rézüstben. A folyamat ellenőrzött körülmények között megy végbe, a gin elkészültét a lepárlómester követi végig. Általában 48 órát áztatják a növényeket és a fűszereket az alkoholban, majd lepárolják, de van amikor azonnal desztillálják a növényeket és a fűszereket.
● Gőz infúziós lepárlás
Ez a modernebb gin előállítási módszer, amelynek során a botanikus alapanyagok és a gabonaszesz egyáltalán nem kerülnek kapcsolatba egymással. Ekkor a növényi alapanyagokat kosarakba rakják a lepárlóban, és ahogy a gőz felszáll áthalad a gyógynövényeken és a fűszereken így ízesíti a szeszt, jön létre a gin. Ennek az eljárásnak a gőz az alapja és az eredmény sokkal finomabb lesz mint áztatással.
● Kevert eljárás
A ginek egyik leghíresebb képviselője a Hendrick’s gin két eltérő párlatot készít a két eljárással, majd összekeveri őket egymással. A Plymouth gin webáruház kínálatában is jelen van, a Ginshop webáruházban a legjobb áron megvásárolható.
Összegezve
A gin az a fajta szeszesital amelynek az előállítási módjáról igen tág a jogi definíció. Az előállítási módban nincs megkötés arra vonatkozóan, hogy a gin a boróka mellett milyen ízeket és aromákat tartalmazhat, ezért nagyon sokféle ízesítéssel készítik, sokféle fűszerrel, így hatalmas a kínálata.