Hogyan készül a gin? Most mindent megtudhatsz!

A gin története során számos változáson ment keresztül, napjainkban már többféleképpen is el lehet készíteni, így számos variációja létezik. Ebben a cikkben arról írunk részletesen, hogy mi a gin alapja, hogyan történik a desztillálás, valamint arról, hogyan készül a gin valójában.
Hogyan készül a gin? Most mindent megtudhatsz!

Mi a gin alapja?

Minden ginnek az alapanyaga a gabona, árpa vagy rozs. Az ezekből készült cefréből, folyamatos lepárlással készítik az italt. A gin titka az ízesítésben rejlik. Az alap ízesítő a boróka és a többi fűszer, mint a citrusfélék, a koriander, a kamilla, a kardamon, de néha még gyümölcsöket és zöldségeket is felhasználnak, így kapják a különleges ízvilágot.

A mélyebb ízérzést a gin ízében az angyalgyökér, a fahéj, a szegfűszeg, különböző borsok alakíthatják, hiszen gyártónként változhat a hozzárakott fűszer. Ilyenek fűszerek lehetnek még az ánizsmag, az édeskömény, a levendula és a bodza is, de ezeket a második lepárlás előtt teszik az italba. Utána újra lepárolják. A gin alkoholtartalma 26-45% közötti, általános a 38-45%.

Hogy történik a desztillálás?

A desztillálás eljárásának több módja van, az alap mindenhol ugyanaz. Van ahol nagyon kevés idő telik el a fűszerezés és a lepárlás között, míg van ahol egyenként desztillálják a hozzáadott gyógynövényeket. Ez főleg akkor történik ha a hozzáadott többféle gyógynövény más-más lepárlási időt kíván, hogy átvegye a gin az ízvilágukat. Sőt létezik még az a megoldás is, amikor minden alapanyagot egyszerre desztillálnak, majd ha elkészült vízzel hígítják.

Hogyan készül a gin?

A házilag előállított gin két alapvető módja:

● Áztatott lepárlás

A gin előállításának hagyományos módszere során, a gyógynövényeket gabona szeszben áztatják egy lepárló berendezésben, rézüstben. A folyamat ellenőrzött körülmények között megy végbe, a gin elkészültét a lepárlómester követi végig. Általában 48 órát áztatják a növényeket és a fűszereket az alkoholban, majd lepárolják, de van amikor azonnal desztillálják a növényeket és a fűszereket.

● Gőz infúziós lepárlás

Ez a modernebb gin előállítási módszer, amelynek során a botanikus alapanyagok és a gabonaszesz egyáltalán nem kerülnek kapcsolatba egymással. Ekkor a növényi alapanyagokat kosarakba rakják a lepárlóban, és ahogy a gőz felszáll áthalad a gyógynövényeken és a fűszereken így ízesíti a szeszt, jön létre a gin. Ennek az eljárásnak a gőz az alapja és az eredmény sokkal finomabb lesz mint áztatással.

● Kevert eljárás

A ginek egyik leghíresebb képviselője a Hendrick’s gin két eltérő párlatot készít a két eljárással, majd összekeveri őket egymással. A Plymouth gin webáruház kínálatában is jelen van, a Ginshop webáruházban a legjobb áron megvásárolható.

Összegezve

A gin az a fajta szeszesital amelynek az előállítási módjáról igen tág a jogi definíció. Az előállítási módban nincs megkötés arra vonatkozóan, hogy a gin a boróka mellett milyen ízeket és aromákat tartalmazhat, ezért nagyon sokféle ízesítéssel készítik, sokféle fűszerrel, így hatalmas a kínálata.

Kapcsolódó cikkek

Globális piaci trendek és fogyasztói magatartás az ásványvíz piacon

Globális piaci trendek és fogyasztói magatartás az ásványvíz piacon

A globális ásványvíz piac dinamikus terület, ahol a fogyasztói igények és a piaci trendek folyamatosan változnak.

Az alma egészséges, hiszen sok pektint tartalmaz - Az alma tényleg távol tarthatja az orvost

Az alma egészséges, hiszen sok pektint tartalmaz

Az alma az egyik legegészségesebb gyümölcs. Többek között azért, mert sok pektint tartalmaz, de más tápanyagban is rendkívül gazdag. Mutatjuk is, hogy miért is olyan hasznos az alma pektintartalma.

Mit tehetünk a leselejtezett vendéglátóipari gépekkel?

Mit tehetünk a leselejtezett vendéglátóipari gépekkel?

A vendéglátó- és élelmiszeripari gépek folyamatosan korszerűbbé válnak.