Hogyan készül a gin? Most mindent megtudhatsz!

A gin története során számos változáson ment keresztül, napjainkban már többféleképpen is el lehet készíteni, így számos variációja létezik. Ebben a cikkben arról írunk részletesen, hogy mi a gin alapja, hogyan történik a desztillálás, valamint arról, hogyan készül a gin valójában.
Hogyan készül a gin? Most mindent megtudhatsz!

Mi a gin alapja?

Minden ginnek az alapanyaga a gabona, árpa vagy rozs. Az ezekből készült cefréből, folyamatos lepárlással készítik az italt. A gin titka az ízesítésben rejlik. Az alap ízesítő a boróka és a többi fűszer, mint a citrusfélék, a koriander, a kamilla, a kardamon, de néha még gyümölcsöket és zöldségeket is felhasználnak, így kapják a különleges ízvilágot.

A mélyebb ízérzést a gin ízében az angyalgyökér, a fahéj, a szegfűszeg, különböző borsok alakíthatják, hiszen gyártónként változhat a hozzárakott fűszer. Ilyenek fűszerek lehetnek még az ánizsmag, az édeskömény, a levendula és a bodza is, de ezeket a második lepárlás előtt teszik az italba. Utána újra lepárolják. A gin alkoholtartalma 26-45% közötti, általános a 38-45%.

Hogy történik a desztillálás?

A desztillálás eljárásának több módja van, az alap mindenhol ugyanaz. Van ahol nagyon kevés idő telik el a fűszerezés és a lepárlás között, míg van ahol egyenként desztillálják a hozzáadott gyógynövényeket. Ez főleg akkor történik ha a hozzáadott többféle gyógynövény más-más lepárlási időt kíván, hogy átvegye a gin az ízvilágukat. Sőt létezik még az a megoldás is, amikor minden alapanyagot egyszerre desztillálnak, majd ha elkészült vízzel hígítják.

Hogyan készül a gin?

A házilag előállított gin két alapvető módja:

● Áztatott lepárlás

A gin előállításának hagyományos módszere során, a gyógynövényeket gabona szeszben áztatják egy lepárló berendezésben, rézüstben. A folyamat ellenőrzött körülmények között megy végbe, a gin elkészültét a lepárlómester követi végig. Általában 48 órát áztatják a növényeket és a fűszereket az alkoholban, majd lepárolják, de van amikor azonnal desztillálják a növényeket és a fűszereket.

● Gőz infúziós lepárlás

Ez a modernebb gin előállítási módszer, amelynek során a botanikus alapanyagok és a gabonaszesz egyáltalán nem kerülnek kapcsolatba egymással. Ekkor a növényi alapanyagokat kosarakba rakják a lepárlóban, és ahogy a gőz felszáll áthalad a gyógynövényeken és a fűszereken így ízesíti a szeszt, jön létre a gin. Ennek az eljárásnak a gőz az alapja és az eredmény sokkal finomabb lesz mint áztatással.

● Kevert eljárás

A ginek egyik leghíresebb képviselője a Hendrick’s gin két eltérő párlatot készít a két eljárással, majd összekeveri őket egymással. A Plymouth gin webáruház kínálatában is jelen van, a Ginshop webáruházban a legjobb áron megvásárolható.

Összegezve

A gin az a fajta szeszesital amelynek az előállítási módjáról igen tág a jogi definíció. Az előállítási módban nincs megkötés arra vonatkozóan, hogy a gin a boróka mellett milyen ízeket és aromákat tartalmazhat, ezért nagyon sokféle ízesítéssel készítik, sokféle fűszerrel, így hatalmas a kínálata.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan készül a gin? Most mindent megtudhatsz!

Hogyan készül a gin? Most mindent megtudhatsz!

A gin története során számos változáson ment keresztül, napjainkban már többféleképpen is el lehet készíteni, így számos variációja létezik.

Mit tehetünk a leselejtezett vendéglátóipari gépekkel?

Mit tehetünk a leselejtezett vendéglátóipari gépekkel?

A vendéglátó- és élelmiszeripari gépek folyamatosan korszerűbbé válnak.

Top antioxidáns táplálékok

Top antioxidáns táplálékok

Léteznek olyan antioxidáns táplálékok, amelyek pozitívan hatnak az egészségre. Elsősorban a zöldségek és a gyümölcsök bővelkednek antioxidánsokban, de azért sok más táplálékban megtalálhatók. Mutatjuk is, hogy melyek ezek!