Mit tehetünk a leselejtezett vendéglátóipari gépekkel?

A vendéglátó- és élelmiszeripari gépek folyamatosan korszerűbbé válnak.
Mit tehetünk a leselejtezett vendéglátóipari gépekkel?

Az újabb modellek kevesebbet fogyasztanak, s sokkal könnyebb őket használni. A cégek igyekeznek időről időre lecserélni eszközeiket, hiszen így hosszútávon kevesebb kiadásuk merül fel.

Jó kérdés, hogy környezetvédelmi szempontból ez a selejtezés vagy a korszerűtlen berendezések használata okozna-e kisebb gondot? Az is számít, mi történhet a leselejtezett gépekkel. A következőkben kiderül, mi a teendő velük.

Leadás boltban

Sokakat meglep, hogy kormányrendelet írja le, hogy az elektronikai terméket árusító üzleteknek kötelező átvenni az ilyen típusú hulladékot. Ez akkor is így van, ha nem ott vásárolták a terméket. Sok esetben a vendéglátóipari hűtők éttermeknek webshopból kerülnek kiszállításra, de jó tudni, hogy bárhol leadhatók.

Érdemes figyelnünk a boltok hírleveleit, tájékoztatóit. Gyakran van ugyanis olyan akció, hogy a régi gépeket beszámítják új modellek vásárlásánál. Így mind a vásárló, mind az eladó jól jár, és a környezetszennyezés is csökken.

Átvétel hulladékudvarban

Az FKF honlapján találunk arra vonatkozó információt, hogy mely hulladékudvarok veszik át az elektronikai hulladékot. Fontos utánanézni, hogy szükséges-e időpont a leadáshoz, előre kell-e jelezni a szándékot.

Lomtalanítás helyett adományozás

Bár egyszerűnek tűnhet, de a lomtalanítás nem jó megoldás ebben az esetben. Tilos ugyanis speciális kezelést igénylő vagy veszélyes elektronikai vagy elektromos hulladékot kitenni. Nem érdemes megszegnünk a szabályokat.

Vannak viszont szervezetek, amelyek még fel tudják használni a működő, de leselejtezett vendéglátóipari berendezéseket. Egy állatmenhelynek, gyermekotthonnak, vagy további segítő szervezetnek nem olyan nagy probléma, ha egy hűtő vagy sütő nem a legkorszerűbb. Valószínűleg mindenképpen hasznát veszik.

Összefoglalva: A vendéglátóipari gépeket időről időre le kell cserélni. Nemcsak az elkészített termékek minősége, hanem az energiatakarékosság is múlik a modernizáláson. Lényeges, hogy szakszerűen, a törvényeket betartva szabaduljunk meg a feleslegessé vált eszköztől. Legjobb megoldás a hulladékudvar, a bolti leadás, vagy - üzemkész gép esetén - az adományozás.

Kapcsolódó cikkek

Gyakori borászati hibák

Gyakori borászati hibák

Az egyik legnagyobb hiba, amit a borászok elkövetnek, hogy nem követik az utasításokat.

Top antioxidáns táplálékok

Top antioxidáns táplálékok

Léteznek olyan antioxidáns táplálékok, amelyek pozitívan hatnak az egészségre. Elsősorban a zöldségek és a gyümölcsök bővelkednek antioxidánsokban, de azért sok más táplálékban megtalálhatók. Mutatjuk is, hogy melyek ezek!

Népszerű bártrendek és koktéldivatok

Népszerű bártrendek és koktéldivatok

A magyar bárok világa igen sokat fejlődött az elmúlt pár évben, egyedül a vírus vetette vissza egy kicsit a fejlődést, ez azonban közel sem azt jelenti, hogy azóta ne történtek volna meg az újranyitások.