Hogyan tisztítsuk és tartsuk karban az ágyneműt?

Ágyneműje az egyik legfontosabb személyes ápolási cikk, így nem meglepő, hogy tisztának és jól karbantartottnak kell lennie.
Hogyan tisztítsuk és tartsuk karban az ágyneműt?

Amellett, hogy bőrsejteket, izzadságot és nyálat tartalmaz, az ágyneműje poratkáknak, allergéneknek és baktériumoknak is otthont ad.

A pamut ágynemű rendszeres mosása elengedhetetlen ahhoz, hogy frissen és tisztán tartsa őket. Általában hetente egyszer (vagy szükség esetén gyakrabban) érdemes kimosni őket, hogy csökkentsük a rajtuk lévő szennyeződések, olajok és elhalt bőrszövetek mennyiségét.

Az, hogy hányszor kell kimosnia ágyneműjét, számos tényezőtől függ, többek között az anyag típusától és a használat gyakoriságától. Általánosságban azonban mindig kövesse az ágynemű címkéjén található ápolási utasításokat.

Az ágynemű mosásakor használja a mosógép legmelegebb fokozatát és az ágyneműhöz ajánlott mosószert. Mindenképpen olvassa el figyelmesen az utasításokat, és pontosan kövesse azokat, különösen a nem fehéríthető szövetek esetében.

Ha folt van rajta, előzetesen kezelje azt oxigéntisztítóval vagy folteltávolító folyadékkal, mielőtt az ágyneműt a mosógépbe teszi. Kerülje a foltos lepedőket a szárítóba helyezését, ha nem akarja kockáztatni, hogy a hő és a vegyi anyagok károsítják őket.

A lepedőket és párnahuzatokat mosás után törölje le egy ronggyal, hogy eltávolítsa a maradék szappanmaradványokat. A Cleveland Clinic szerint ez segít megszüntetni a poratkák és baktériumok felhalmozódását, amelyek a mosások között az ágyneműkön és párnákon lehetnek.

Az ágynemű tisztán és frissen tartása segíthet csökkenteni az allergiát, az ekcémát és más bőrbetegségeket. Ezeket a betegségeket súlyosbíthatja az elhalt bőrpikkelyek és az izzadság, amelyek idővel felhalmozódnak az ágyneműn.

Az ágynemű tisztításakor és karbantartásakor ne felejtse el összehajtani és elrakni őket minden használat után. Ezzel megakadályozhatja, hogy összegubancolódjanak, és az ágyneműje tisztább megjelenésű és illatú lesz.

Az extra tiszta eredmény érdekében ne felejtse el kivasalni lepedőit és párnahuzatait, mielőtt tárolja őket. A meleg vasaló segít elpusztítani a mosások között az ágyneműn maradt baktériumokat vagy allergéneket.

Jó ötlet az ágyneműt is szárítani a szárítósoron. Ez segít frissen és fehéren tartani őket, és környezetbarátabb, mint a szárító használata.

Kapcsolódó cikkek

Masszázshenger, fitnesztárcsa, meditációs párna, egyensúlyozó párna, hidegborogatás, melegborogatás, pánt, sarokemelő, masszírozó labda, ujjerősítő labda,  boka bandázs, csukló bandázs, térd bandázs

Egészség, jó közérzet, egyensúly

A Tchibo webáruház olyan termékeket is felkínál, amelyek az egészségünket szolgálják.

Miért éri meg az elektromos fűtés?

Miért éri meg az elektromos fűtés?

Hatékony és egészséges fűtési alternatívát kínálnak a gázzal szemben.