4 tipp, amivel sokáig ápoltnak tűnik az ágyneműhuzat

Az ágynemű divat is folyamatos változásban van, ahogy a ruházati cikkek divatja is.
4 tipp, amivel sokáig ápoltnak tűnik az ágyneműhuzat

Az évek múlásával egyre újabb és újabb anyagokat alkalmaznak a gyártás során, mindegyiknek más a tisztítási igénye. Ha azt szeretnénk, hogy a megvásárolt ágynemű sokáig szép maradjon, akkor tenni kell a tisztítás és mosás során az állaga megóvásáért.

Ebben a cikkben megosztunk veled ezzel kapcsolatban pár tippet, valamint kitérünk az eladó ágyneműhuzatokra, amit webáruházban vásárolhatsz meg.

1. Tisztítás és szárítás

Minden ruházati termék tartalmaz egy mosási útmutatót (textilkreszt), amit a mosás, vasalás, szárítás során be kellene tartani. Tartalmazza a mosóvíz hőfokát, a megengedett vasalási hőfokot, és a szárítógép használatának az engedélyezését is.

Többnyire az anyag összetételét szintén feltüntetik, amiből az ágynemű készült. Amennyiben véletlenül nincs ilyen bevarrva a termékbe, akkor a következő szerint lehet mosni:

● Ha van az ágynemű anyagában len és/vagy pamut anyag, ami fehér vagy világos színű, akkor maximum 40-60 fokon mossuk, az erősebb színeknél vigyázni kell a magas hőfokkal.

● Flanel ágynemű huzatokat lehetőleg maximum 40 fokon mossunk, mert összemehetnek, és így a puhaságukat is megőrzik.

● Krepp ágynemű huzatokat alacsonyabb hőfokon érdmes tisztítani, lehetőleg ne legyen 40 feletti a mosási hőmérséklet.

Amennyiben lehetőségünk van rá, ne használjunk fehérítőt az ágynemű mosásánál, mert gyengítik a szálakat. Az öblítőszer pedig a légáteresztő és nedvességfelszívó képességre van hatással. Érdemes ellenőrizni, hogy nincs-e valahol szakadás, kell-e javítani vagy varrni az adott anyagot. Szárításnál a szárítógép alkalmazását ha lehet kerüljük, mert a magas hőmérséklet károsítja a szálakat és a színeket is tompítja.

2. Vasalás

Vasalni kifordított állapotban kell, ha lehet kicsit nedvesen, nem túl magas hőfokon. A krepp ágyneműt nem kell vasalni. Teregetést érdemes úgy végezni, hogy minél simábban feküdjön ki az anyag, mert akkor elkerülhetjük azt, hogy túlzottan sokáig kelljen vasalni az anyagot.

3. Folttisztítás

Miután fehérítőt nem ajánlott használni az ágyneműk mosásánál ezért ha foltos lett, akkor arra szórjunk sót, majd néhány perc után mossuk le nedves szivaccsal. Sóból és vízből készítsünk pasztát és a vérfoltokba dörzsöljük vizes szivaccsal, a verejték foltoktól pedig citromsav segítségével tudunk megszabadulni. Ha a házi praktikák nem segítenek, vigyük az ágyneműt tisztítóba.

4. Ágynemű cseréje

Az ágyneműhuzatot - úgy tartják - nyáron egy-két hetente, télen elég három hetente cserélni. Ezért időnként újabb garnitúrákat vagyunk kénytelenek vásárolni, mi nem is baj, hiszen az ágynemű divatban is sok új minta, szín, forma sőt még a méret is változik az életünk során.

Igaz, hogy a fogyasztói társadalom ruhaipari anyagai nincsenek már olyan minőségben mint évtizedekkel ezelőtt, ezért ha szükséges, az Ágyneműshopban be tudjuk szerezni az igényeinknek megfelelő változatokat.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy az ágyneműk szépségének és minőségének megőrzése érdekében az utasításnak megfelelően mossuk, vasaljuk, szárítsuk azokat, természetesen miután gyakran kell cserélni őket az időszakos ágynemű vásárlásokat nem úszhatjuk meg, újra kell cserélni a régieket.

Kapcsolódó cikkek

A legjobb fafajták a kandallóban való égetéshez

A legjobb fafajták a kandallóban való égetéshez

Akár egy kis meleget és kényelmet szeretne otthonába varázsolni, akár csak élvezni szeretné a meleg tűz látványát a fatüzelésű kályhából, kandallóból vagy szabadtéri tűzrakóhelyről, fontos, hogy a legjobb fafajtát válassza ki az otthonában való égetéshez.

Mire van szüksége egy költözéshez?

Mire van szüksége egy költözéshez?

Akár a szomszédba költözik, akár az ország másik végébe, van néhány dolog, amit tudnia kell.

Milyen polcrendszert válasszunk az otthonunkba?

Milyen polcrendszert válasszunk az otthonunkba?

Íme, az útmutató, amiről nem is hitte volna, hogy szüksége lehet rá.