Az alma egészséges, hiszen sok pektint tartalmaz

A pektin minden gyümölcsben és zöldségben megtalálható. A pektin nem más, mint egy rost. A rostoknak van oldható és oldhatatlan formája, amelyek nagyon hasznosak az emésztőrendszer egészségnek fenntartására. Legnagyobb mennyiségben az alma tartalmaz pektint, sőt, ma már kiegészítők formájában is megvásárolható. Mutatjuk, hogy miért is olyan hasznos a pektin az egészségünk számára.
Az alma egészséges, hiszen sok pektint tartalmaz - Az alma tényleg távol tarthatja az orvost

A pektin és az emésztőrendszer egészsége

Tehát a pektin, nagy mennyiségben, elsősorban az almában található, de a citrusfélék, a cseresznye és a szilva is sok pektint tartalmaz. Az egészséges emésztőrendszerhez hozzátartozik a bélflóra egészségének fenntartása. Ehhez azonban probiotikumokra és prebiotikumokra van szükség. A probiotikumok olyan egészséges baktériumok a bélben, amelyek elpusztítják az egészségre káros és veszélyes mikroorganizmusokat, a prebiotikumok pedig a jó bélbaktériumokat táplálják. Az almában található pektin egy hasznos prebipotikum, amelynek fontos szerepe van a jó bélbaktériumok növekedésében és aktivitásában.

A vas felszívódása és a pektin

Az emberi szervezetnek szüksége van vasra, hiszen a vas egy olyan ásványi anyag, amely a vörösvértest termelésben és az oxigénszállításban is részt vesz. A vérszegénység egyik okozója a vashiány, amely nem csak szédülést, hanem fáradtságot és gyengeséget is okozhat. Az almában található pektin fokozhatja a vas felszívódását.

A pektin, mint vércukorszint szabályozó

A pektin egy oldható rost, s mint ilyen, segítségünkre lehet a vércukorszint szabályozásában. Márpedig ez nagyon fontos, hiszen az ingadozó vércukorszint, a sok esetben magas vércukorszint, elősegíti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Egy kutatásba, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő alanyokat vontak be. A vizsgálati alanyok 4 héten keresztül, minden egyes nap 20 gramm almapektint fogyasztottak. A vizsgálat befejeztével bebizonyosodott, hogy minden vizsgálati személynek javult a vércukorszintje.

A pektin, mint fogyókúrás szer

Manapság, globális probléma az elhízás és az elhízás miatt kialakult betegségek megjelenése. Hiszen a súlytöbblet számos krónikus betegség előidézője lehet, mint például a cukorbetegség, a szívbetegség és a metabolikus szindróma. Mivel a pektin, egy rost, így könnyen eltelít, azaz nem érezzük majd minden órában éhesnek magunkat és emellett még kevesebb ételt is fogyasztunk, ami szintén elősegíti a testsúlycsökkenést.

Pozitívan hat a szív egészségére

Szívbetegség akkor is kialakulhat, ha megemelkedik a koleszterinszint és a vérnyomás. Mivel a pektin mindkét értéket csökkenti, így elkerülhetővé válhat a szívbetegségek kialakulása. A pektin egyik csodás hatása az, hogy csökkenti a rossz, azaz az LDL- koleszterinszintet, míg a HDL- koleszterin értéke nem változik, amelyet jó koleszterinnek is szoktak nevezni. Összességében elmondható, hogy a pektin az összkoleszterinszintet is csökkenteni tudja, mintegy 20 százalékkal.

A pektin nem csak a koleszterinszabályozásban vesz aktívan részt, hanem a magas vérnyomás csökkentésében is. A pektin nem csak a szisztolés, hanem a diasztolés vérnyomást is csökkenti. Ezek a pozitív hatások nagyon hasznosak azok számára, akik magas vérnyomástól szenvednek.

A rákos betegség ellen, pektin

A megfelelő étrend, azaz a rendszeres zöldség és gyümölcsfogyasztás potenciálisan csökkentheti a rák kialakulásának a kockázatát. A pektinnel kapcsolatban is végeztek vizsgálatokat, amelyek során kiderült, hogy a pektin, néminemű védelmet nyújthat a vastagbélrák kialakulása ellen. A pektinnek tehát van rákellenes hatása, de még nem végeztek ezzel kapcsolatban elegendő humán vizsgálatot.

Kapcsolódó cikkek

Top antioxidáns táplálékok

Top antioxidáns táplálékok

Léteznek olyan antioxidáns táplálékok, amelyek pozitívan hatnak az egészségre. Elsősorban a zöldségek és a gyümölcsök bővelkednek antioxidánsokban, de azért sok más táplálékban megtalálhatók. Mutatjuk is, hogy melyek ezek!

Csökkentsük a koleszterinszintet, óvjuk a szívünket!  - A magas koleszterin veszélyezteti az egészséget

Csökkentsük a koleszterinszintet, óvjuk a szívünket!

Az LDL – koleszterinszint csökkentése nagyon lényeges, hiszen a magas szintje oka lehet a szív – és az érrendszeri betegségek kialakulásának. Mutatjuk, hogy milyen módon csökkenthetjük ennek a koleszterinnek a szintjét.

Az alma egészséges, hiszen sok pektint tartalmaz - Az alma tényleg távol tarthatja az orvost

Az alma egészséges, hiszen sok pektint tartalmaz

Az alma az egyik legegészségesebb gyümölcs. Többek között azért, mert sok pektint tartalmaz, de más tápanyagban is rendkívül gazdag. Mutatjuk is, hogy miért is olyan hasznos az alma pektintartalma.